WORDPRESS WEBSITE BOUWEN

Hoe bouw je een website in WordPress?

Natuurlijk kan je op internet van alles vinden over hoe je een website moet bouwen in WordPress.
Zonder daar nu direct te diep op in te gaan probeer ik je stap voor stap uit te leggen hoe je de basis legt.

Maar wat is WordPress nu precies?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Dat is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Een Content Management Systeem beschikt over een controlepaneel waar iemand een website kan beheren en aanpassen naar wens, zonder kennis nodig te hebben van allerlei ingewikkelde codes en programmeertalen. Je kunt vrij eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel.
Oorspronkelijk was WordPress een CMS ontwikkeld voor bloggers. Dit is nog steeds mogelijk, maar tegenwoordig kun je er veel meer mee dan alleen dat. Het is namelijk erg gemakkelijk om een website of zelfs een webshop met WordPress te maken.

Maar waar moet je nu beginnen?

  1. Allereerst heb je een domeinnaam nodig. Dit is een soort straatnamensysteem op het internet. Ieder apparaat dat verbonden is met het internet heeft een IP-adres (Internet Protocol). Omdat IP-adressen vaak ingewikkeld zijn, heeft men bedacht om aan ieder IP-adres een unieke naam te hangen.
  2. Daarnaast heb je ook een stukje ruimte (server) nodig die in verbinding staat met het internet. Dit noemen we hosting.

WordPress installeren.

Wanneer je bovenstaande gedaan hebt, krijg je de mogelijkheid om in te loggen op je eigen hosting-omgeving (admin-panel). Over het algemeen heb je daar de mogelijkheid om WordPress automatisch te installeren.

  • Selecteer het WordPresslogo, vul de velden in en installeer WordPress. Kom je hier niet uit, maak dan gebruik van de “help sectie” en anders is er genoeg te vinden middels gebruikmaking van Google. Wanneer dit gelukt is ga je naar http://hierdenaamvanjedomein.nl/wp-admin en log dan met je inloggevens in. Deze heb je aan moeten maken tijdens de voorbereiding van de installatie. Wanneer je een SSL certificaat hebt (wat aan te bevelen is) gebruik je https i.p.v. http.
  • Is de mogelijkheid er niet om WordPress automatisch te installeren, dan zal je het handmatig moeten doen.
  1. Download dan eerst WordPress via https://wordpress.org/
  2. Vervolgens zal je in het admin-panel een database aan moeten maken.
  • Nu is het zaak om WordPress op je eigen domeinnaam te installeren. Het WordPress bestand wat je hebt gedownload is een .zip bestand en dient eerst uitgepakt/ge-unzipped te worden. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld FTP (File Transfer Protocol), kan je daarna deze bestanden uploaden naar je website. Zoek in je admin-panel naar de gegevens die je moet invullen in FTP. Kom je hier niet uit….gebruik de “help sectie” van je hosting-provider of neem contact met hun op zodat ze je hiermee kunnen helpen. Wanneer dit gelukt is ga je naar http://hierdenaamvanjedomein.nl/wp-admin en je komt dan bij het installatiescherm. Vul hier de gevraagde gegevens in en klik op installeren. Wanneer je een SSL certificaat hebt (wat aan te bevelen is) gebruik je https i.p.v. http.

GEFELICITEERD

JE HEBT WORDPRESS GEINSTALLEERD EN NU KAN JE AAN DE SLAG!

Wanneer je in ingelogd bent, dan zie je aan de linkerkant een menu. Wanneer je naar “Weergave” gaat, zal je zien dat daar “Thema’s” staat. WordPress heeft zelf al automatisch een aantal thema’s geïnstalleerd. Het zijn thema’s die je helemaal naar eigen smaak kan aanpassen.

Ben je bij “Thema’s” dan zie je bovenin staan: “Nieuwe toevoegen”. Wanneer je deze hebt aangeklikt, heb je de keuze uit allemaal gratis thema’s.

Wanneer je 1 hebt gevonden die aan jou eisen voldoet, dan hoef je deze alleen maar te installeren. Activeer het thema en ga dan aan de slag.

Het nadeel van gratis thema’s is dat je nooit weet of deze thema’s aangepast worden wanneer WordPress of een plugin een update heeft gehad. Het gevolg kan zijn dat je hele website dan niet meer functioneert zoals je zelf zou willen.

Je kunt er ook voor kiezen om een betaalde thema te gebruiken. Deze zijn meestal al zo gemaakt dat je alleen nog maar eigen teksten en plaatjes hoeft toe te voegen. Is er een update geweest van bijvoorbeeld WordPress, dan zal het thema over het algemeen aangepast worden. Het grote voordeel van een betaalde thema is, dat de makers je ook voorzien van support. Heb je dus een probleem met je thema dan kan je ze hierover aanspreken en zullen ze je helpen met het probleem.

Wil je echt een website op maat hebben, neem dan contact op met ons.

Wilt U toch 1 op maat laten maken? neem dan contact met ons op.

Scroll naar top